selected works

Jeff Wall Studio 2

A new 600m2 studio building in an industrial district of Vancouver designed to accommodate a wide range of the artists activities, from the principal use of photography, to fabrication, construction, storage, and shipping. The 9m high main working space is lit by a evenly balanced & precisely adjustable combination of natural & artificial light, supported with the highest standard of passive & active environmental controls to ensure optimal energy efficiency. In a note from the artist, “I’ve been working steadily in the place since we have moved in and it is first-rate.”

Photographs – Martin Tessler

more...
Dada Afrika @ Berlinische Galerie

Entered through a 40m facade in a custom soft pink, an existing 430qm gallery of the Berlinische Galerie is divided into 3 spaces, connected through aligned 6m high openings. Within this new architecture, a series of display ‘islands’ of varying size, proportion, and orientation are introduced, some presenting a single element, with others a combination of objects, drawings, photos, or documentation material. From the Tagesspiegel –  “Ein schönerer Abschluss der Dada-Feierlichkeiten als diese sinnreich komponierte, von david saik studio kongenial eingerichtete Ausstellung lässt sich gar nicht denken.”

more...
Vitra Schaudepot Design Study

A design study commissioned by the Vitra Design Museum and Vitra AG to study possibilities for the presentation of the rich and varied collection of objects assembled in the archives of the legendary Swiss manufacturer, with over 7000 pieces of furniture, more than 1000 lighting objects, and hundreds of prototypes and numerous designer estates. A range of display and presentation methods were investigated and developed, including installation variations for the recently opened Herzog & DeMeuron building on the Weil am Rhein campus. See more at the Vitra Design Museum. Assisted by James Maxwell.

more...
Garden in Berlin

The family kleingarten and summer studio in Berlin. An ongoing ’autoprogettazione’ with a dubiously detailed 20 sq.m. prefab DDR shack rescued from ruin, gutted, and fitted out with the most elementary of woodworking skill – set within a large yard with an assortment of mature cherry, apple, and plum trees, surrounded by an collection of shrubs, grasses, perennials, herbs, and seasonal vegetables planted with great anticipation and random success. An enjoyable urban gardening adventure.

more...
Yuculta Residence

The renovation and restoration of a fine & increasingly rare example of late 60’s west coast modern residential architecture in Vancouver. The best qualities of the existing structure & detailing are retained & restored, with new full height openings added to connect the previously divided kitchen, dining, and living spaces. New flooring & wall finishes are introduced throughout, the kitchen counters & cabinets reconfigured & refinished, and the existing windows openings enlarged to the rich surrounding landscape. The consistent effort to seamlessly integrate the existing and the new creates a large degree of uncertainty as to what was original, adapted, adjusted, or added.

Photographs – Martin Tessler

more...
Letzte Bilder @ Schirn Kunsthalle

Exhibition architecture and graphic design for the Esther Schlicht curated presentation of over 60 works drawn from the last creative phase of 14 artists including, Auguste Manet, Georgia O’Keeffe, Walker Evans, Giorgio de Chico, Stan Breakage, and Ad Reinhardt. Seven new gallery spaces are introduced, each differing in size, proportion, and wall colour, creating a diversity of environments to present the artists works. Other collaborations with the Schirn include ‘Poesie der Grossstadt – Die Affichisten’. For more and an interview, visit the Schirn Magazine.

more...
Private Archive & Gallery

The conversion and connection of ground and cellar spaces in a historically protected building in Berlin to archive and exhibit a selection of the owners art collection, incorporating a privately accessed, fully serviced, guest apartment.

more...
Permanent Collection @ Berlinische Galerie

The extensive second floor reconstruction of the Berlinische Galerie for the presentation of over 400 works drawn from the Museum’s collection of modern and contemporary art, photography, and architecture. Commissioned in an invited competition, the new architecture introduces full length parallel walls framing the central stair hall opening to 17 unique gallery spaces, each with a custom wall colour developed in close relationship to the exhibited artworks. See the press release for more information.

Photographs – Daisy Loewl

more...
Loft Residence

Construction of a 150m2 living, working, gallery, and event space in a newly constructed loft building in Berlin.  A central entry space with identical full height openings incorporate sliding panels to discreetly divide public and private areas, with extensive storage and closet areas fully integrated into adjacent corridor and sleeping rooms. A freestanding element with integrated kitchen, bookshelf, and home office, articulates the large open living and dining space.

Photographs – Martin Tessler

more...
Steven Shearer Studio

The complete conversion of a 350m2 warehouse building for the artist. The existing uninterrupted space is divided into the principal uses of administration, library, painting, and workshop, further connected on a second level by a continuous mezzanine. Exposed mechanical/electrical services are discreetly introduced, with new skylights and space specific lighting combine to support a range of studio activities. The interlocking spaces of varying size, proportion, and light quality, experienced via a choice of circulation paths on different levels, contribute a pleasant diversity to daily work in the studio.

Photographs – Martin Tessler

more...
Boris Mikhailov @ Berlinische Galerie

Exhibition architecture for the Berlin solo presentation of the artist. Three new gallery spaces are introduced into the large open ground floor exhibition hall, defined by freestanding partitions and custom display & seating elements. Developed in vigorous dialogue with Boris and Vita Mikhailov and the Berlinische Galerie curators, from initial concept to final placement of the works.

Photographs – Daisy Loewl

more...
Steven Shearer @ la Biennale di Venezia

Invited by the artist to assist on his representation of Canada at the 54th Biennale di Venezia, the project involves the construction of a 10m high freestanding ‘poem’ facade in the pavilion forecourt, with new reception and storage spaces introduced within a technically upgraded and selectively restored pavilion building – an outstanding 1956 work by the Milanese collaborative BBPR. New display elements are created based on the original BBPR designs, including floor mounted vitrines and rotating panels for painted works. In collaboration with the National Gallery of Canada, Temprano fabrication in Milan, and emmepiubistudio in Venice.

Photographs – Sebastian Opellion

more...
Martina

An ‘arte povera’ response to the inordinate cost of bookshelf and storage systems currently available on the market, Martina is a modular and height adjustable construction of robust wood panels which can be fitted with shelves, drawers, and work surfaces as desired. Conceived as both furniture and architecture, each commission is produced ‘on demand’ including site specific consultation regarding installation. For more information please contact the studio.

more...
Exhibitions @ the Berlinische Galerie
Continuing an ongoing collaboration which began with the reinstallation of the permanent collection in 2011, the studio has collaborated with the BG on a number of large scale historical exhibitions including, DDR photography, WienBerlin, Radikal Modern, and the recent Max Beckmann und Berlin. Maximising modest financial resources, a variety of architectural interventions have been introduced to transform the large open galleries and integrate the previously underused central stair hall, including the elaboration of a range of custom wall colours developed in collaboration with the NCS Colour Institute in Stockholm. Many elements of these short term exhibitions have remained to form a permanent part of the Museum’s architecture.
more...
Rooftop Residence

A complete new roof architecture constructed upon a historically protected structure in Berlin Mitte to create living, gallery, and library spaces for a spirited art & book collector. A series of clearly defined but spatially interconnected volumes are created, organised along a full length gallery with adjoining library & archive on two levels. A glass roofed room connects the new construction with the existing gable with round opening of the courtyard facade, framed by terraces with integrated planters.

more...
Shiro Kuramata @ Vitra Design Museum

Exhibition and graphic design to present a range of objects, drawings, and photos from the eclectic oeuvre of the late Japanese designer. Reflective wall & display surfaces combine with fluorescent light bands to create a luminous environment in keeping with the spirited qualities of the works exhibited. Other collaborations with the Vitra Design Museum include a presentation of Thomas Florschuetz photography.

Photographs – Bettina Matthiessen

more...
Jeff Wall Studio 1

The extensive conversion of a 2 level, 500m2 existing warehouse building in East Vancouver to accommodate the artists administration, digital production and printing, storage, and fabrication activities. Although consisting of almost entirely new construction, the studio maintains an unobtrusive presence in the existing neighbourhood.

more...
New Museum Shop @ the BG

With the goal to create a more generous and inviting atmosphere for both visitors and staff alike, the construction of a new Museum Shop for the Berlinische Galerie involved not only a redesign for the shop itself, but subtle to significant changes to the entire entrance area of the museum. Through the process of removing existing glass partitions and sliding doors, demolishing a large section of the dividing wall, restructuring the ceiling profile, reconfiguring the lighting, and relocating graphic and information panels, the existing shop area is enlarged and fully opened to join the overall entrance space. Within this newly defined architectural context, three 3.5m high walls are introduced to frame the shop perimeter, fitted with a variety of custom designed display elements for the presentation of framed posters, books, postcards, and gifts, all constructed from matt finished seekiefer sperrholz, with selected surfaces covered with a dark green linoleum. The open spaces are completed with large tables for the display of books and storage. Assisted by James Maxwell.

more...
Hans Arp @ Georg Kolbe Museum

Exhibition architecture includes a sequence of subtle to substantial adaptations of the existing Museum, from redefining the proportion of existing rooms, to the creation of new galleries developed in close relationship to the exhibited artworks. New wall colours are introduced throughout, completed with custom designed pedestals, vitrines, furnishings, and fully integrated exhibition graphics designed by the studio.

more...